Menu

Thuis en Tuin


Over ons

Thuis en Tuin

Welkom! Ik ben Jan. Ik ben reeds begonnen met van alles schrijven over huis en tuin. Ik ben geboren in België. Op mijn zevende verhuisde ik met mijn ouders naar Nederland. Al van jongs af aan ben ik druk bezig met de tuin. Je kunt zeker zeggen dat ik 'groene vingers' heb. Mijn grootste hobby is dus ook in de tuin werken, omdat in de tuin werken mij rust en voldoening geeft. In mijn blog lees je van alles over huis- en tuinwerk. Van weetjes tot ervaringen met mijn tuin en huis, je leest het allemaal hier. Ik wens je erg veel plezier op mijn blog!

Recente artikelen

De transportband voor aardappelen
29 augustus 2019

In iedere bedrijfstak zie je tegenwoordig dat er s

Het kunststof lassen
4 april 2018

Kunststof lassen wordt in de praktijk vaak to

Het kunststof lassen

Kunststof lassen wordt in de praktijk vaak toegepast. Er zijn veel producten die van kunststoffen worden gemaakt. De onderlinge delen worden vaak aan elkaar gelijmd of gelast. Bijna alle thermoplastische materialen kunnen aan elkaar worden gelast. De thermoplastische materialen die vaak door middel van lassen aan elkaar worden bevestigd zijn pvc, PE en PP. Het lassen van thermoplastische materialen wordt bereikt door de plaats, waar de delen aan elkaar moeten worden gemaakt, door middel van druk en warmte aan elkaar te verbinden. De onderdelen zullen in elkaar overvloeien, zodat ze een eenheid vormen. Soms wordt er nog extra kunststof aan toegevoegd. Wanneer de onderdelen aan elkaar zijn gemaakt, wordt het geheel afgekoeld. Op deze manier ontstaat er een zeer stevige verbinding. Voor het onderling lassen worden meerdere technieken toegepast. Zo kennen we het spiegel-, stomp-, mof, draad-, hoogfrequent- en extrusie lassen. De technieken worden alleen gebruikt voor het lassen van thermoplastische materialen.  

De methoden van het kunststof lassen

Spiegellassen wordt gebruikt om twee buizen aan elkaar te bevestigen. Zij worden tegenover elkaar geplaats en door middel van warmte en druk aan alkaar vastgemaakt. De verbinding die daarbij ontstaat is waterdicht.  Stomplassen is een verbindingsmethode waarbij de onderdelen aan alkaar worden gemaakt, zonder dat er een derde materiaal aan wordt toegevoegd.  Bij het draadlassen maken we gebruik van een föhn. De luchttoevoer en de temperatuur van de föhn moet instelbaar zijn. De delen die aan elkaar moeten worden gelast, worden naast elkaar gelegd met ertussen een kleine opening. De delen worden verwarmd en de kunststof draad wordt hierbij in de lasnaad gedrukt. Doordat de onderdelen smelten, zullen ze in elkaar overvloeien waardoor een goede verbinding tot stand wordt gebracht. Wanneer ze aan elkaar bevestigd zijn, wordt het afgekoeld en heb je een stevige verbinding.  Het moflassen werd vooral vaak toegepast rond de jaren 50 en 60. Nu gebruikt men in de plaats van de deze methode hoofdzakelijk het spiegellassen. Bij deze verbindingstechniek, waarbij twee buizen aan elkaar worden verbonden, worden eerst de uiteinden van de buizen vetvrij gemaakt en tegenover elkaar geplaatst. Onder druk en warmte worden ze dan aan elkaar bevestigd.  Bij hoogfrequent lassen wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidstrillingen. De kunststoffen kunnen dan snel aan elkaar worden bevestigd. De verbinding vindt puntsgewijs plaats. De verbindingen zijn niet waterdicht. Extrusielassen wordt gebruikt wanneer er grote onderdelen aan elkaar bevestigd moeten worden. Daarvoor kan een extrusielasmachine gebruikt worden. Hierbij zal een lasdraad in de lasmachine worden verwarmd en in de naad van de te verbinden onderdelen gebracht. Op deze manier kunnen de onderdelen aan elkaar worden vastgemaakt.