Menu

Thuis en Tuin


Over ons

Thuis en Tuin

Welkom! Ik ben Jan. Ik ben reeds begonnen met van alles schrijven over huis en tuin. Ik ben geboren in België. Op mijn zevende verhuisde ik met mijn ouders naar Nederland. Al van jongs af aan ben ik druk bezig met de tuin. Je kunt zeker zeggen dat ik 'groene vingers' heb. Mijn grootste hobby is dus ook in de tuin werken, omdat in de tuin werken mij rust en voldoening geeft. In mijn blog lees je van alles over huis- en tuinwerk. Van weetjes tot ervaringen met mijn tuin en huis, je leest het allemaal hier. Ik wens je erg veel plezier op mijn blog!

Recente artikelen

De transportband voor aardappelen
29 augustus 2019

In iedere bedrijfstak zie je tegenwoordig dat er s

Het kunststof lassen
4 april 2018

Kunststof lassen wordt in de praktijk vaak to

De transportband voor aardappelen

In iedere bedrijfstak zie je tegenwoordig dat er steeds vaker transportbanden worden toegepast. De werkgevers maken gebruik van transportbanden om de lichamelijke inspanningen van hun werknemers te ontzien. Door het gebruik van transportbanden is het ziekteverzuim onder de werknemers aanzienlijk verminderd. Werknemers hoeven nu niet meer met zware pakketten door het bedrijf te sjouwen. Ze plaatsen nu het pakket op de transportband en het gaat daarna praktisch automatisch naar het punt waar het verwerkt moet worden. Transportbanden worden gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens. Voor deze werkzaamheden worden gladde, elektrisch aangedreven, transportbanden toegepast. In een bedrijf worden meerdere soorten transportbanden gebruikt. Je kunt denken aan de vast opgestelde transportbanden, wel of niet elektrisch aangedreven. Ook worden harmonica- en telescoop transportbanden gebruikt. Het zijn transportbanden die gemakkelijk naar een losplaats kunnen worden gebracht, omdat ze verplaatsbaar zijn.

De voedselindustrie

Ook de voedselindustrie maakt gebruik van transportbanden. Er worden wel speciale eisen aan deze transportbanden gesteld. De transportbanden die in aanraking komen met voedsel moeten voldoen aan de strenge voedselveiligheidsnormen. Deze transportbanden moeten gemakkelijk te reinigen zijn. Ook moet het materiaal stevig zijn. Dat geldt ook voor het transport bij de verwerking van aardappelen. De aardappelen worden tegenwoordig het hele jaar door vers aan de fabrieken geleverd die ze verwerken. De oogst van aardappelen is in september en oktober. Om toch het hele jaar door vers te kunnen leveren, worden er speciale bewaartechnieken gebruikt.

Het transport van de aardappelen is van groot belang. Ze mogen niet beschadigen, omdat ze anders sneller zouden kunnen gaan rotten. De aardappelen op het land worden in een stortbak gelost en gaan dan door middel van een transportband in een boxenvuller. Daarna gaan ze naar een bewaarloods. Voor het aanvoeren en sorteren worden voor de aardappelen sterke transportbanden gebruikt. Ook voor de verwerking van de aardappelen worden bij de verpakking kunststof transportbanden gebruikt die gemakkelijk zijn schoon te maken. Tijdens het verwerken van de aardappelen worden er meerdere transportbanden toegepast. Voor de aanvoer en het sorteerwerk worden bij de aardappelen vooral rubberen transportbanden toegepast. Hiervoor wordt rubber gebruikt omdat het een sterk materiaal is. Ook worden er volkunststof, modulaire en weefsel versterkte transportbanden gebruikt. De transportbanden moeten aan alle veiligheidsnormen voldoen. Tijdens het uitladen wordt een lange transportband voor aardappelen toegepast waarop de aardappeltrailer de aardappelen stort. Deze is voorzien van een transportband onder de trailer. De wagen met de aardappelen zal altijd zo snel mogelijk worden gelost. Op de sorteerafdeling wordt gewerkt met meerdere installaties. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere tussenopslagmogelijkheden, zodat er altijd verse aardappelen naar de fabriek voor de verwerking kunnen worden vervoerd. De rubberen transportband voor aardappelen zal ze niet beschadigen. Tolsma Techniek Emmeloord BV is een leverancier van transportbanden voor aardappelen.